De voor- en nadelen van private leasen

De voor- en nadelen van private lease

De voor- en nadelen
van private lease

Alle voor- en nadelen van private lease op een rij


Een auto rijden via private lease is populairder dan ooit. We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet. Zo kan jij een betere keuze maken of je een auto wil private leasen of wellicht toch gaat kopen.

Voordelen private lease


 • Gloednieuwe auto 

Met een private lease auto kan je een nieuwe auto rijden, terwijl je niet direct tienduizenden euro's hoeft te betalen. Zo worden de modellen bereikbaar, die je anders nooit had kunnen rijden.


• Overzichtelijk kostenplaatje 

Met een private lease contract weet je exact wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten. Je hoeft eigenlijk alleen nog de brandstof te betalen.

Een ander voordeel van private lease is dat het onderhoud en reparaties van de auto zijn inbegrepen in het maandelijkse bedrag. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten voor reparaties of onderhoud.



• Geen gedoe

Je hoeft je niet druk te maken over onverwachte onderhoudskosten en het inruilen of verkopen van je auto. Na afloop van het contract wordt deze vaak nog wel aangeboden om over te nemen. 


• Geen spaargeld nodig

Je hebt geen spaargeld nodig. Wel wordt er een vast salaris verlangd. Maar ook met een minimumloon is het al mogelijk om een private lease auto te rijden. De aanbieder kijkt wel naar je kredietwaardigheid. Je moet immers wel het leasebedrag over een lange periode kunnen betalen en dan ook nog geld overhouden om van te leven. 


• Vaak goedkoper dan kopen met geleend geld

Private lease is vaak goedkoper dan kopen met geleend geld. Het voordeel is beperkt als je al veel schadevrije jaren hebt. 


• Auto gestolen of total loss? Geen stress. 

Met private lease krijg je na diefstal of flinke schade van de auto een ander of nieuw auto. Als je een auto hebt gekocht met geleend geld, dan ben je verder van huis. Want dan heb je nog jaren die lening die je af moet betalen, maar je hebt geen auto meer. 


• Betrouwbare auto

Als je zelf een tweedehands auto koopt via een dealer of bij een privé persoon, dan is er natuurlijk altijd een kans dat je een kat in de zak koopt. Je zal niet de eerste zijn waarbij de auto goed lijkt, maar na aankoop toch een flink defect optreedt. Via private lease hoef je je daar geen zorgen over te maken. 


• Flexibiliteit

Private leasecontracten zijn over het algemeen erg flexibel. Dit betekent dat je de looptijd van het contract, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en andere voorwaarden kunt aanpassen aan je persoonlijke behoeften.



 

Nadelen private lease


 • Contractbreuk is kostbaar

Wil je van je contract af door bijvoorbeeld een verandering in je inkomsten of doordat je gaat scheiden? Dan is het logisch dat je van je contract af wil. Vaak moet je dan het contract afkopen, wat een pittige kostenpost kan zijn. Deze kosten zijn o.a. afhankelijk van hoe lang het contract nog loopt en hoe duur je private lease auto is. 

• Private lease beperkt hypotheek

Stel je hebt een lopend private lease contract hebt en je wil een nieuwe hypotheek afsluiten. Dan brengt de bank 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Zeker bij de duurdere private lease auto’s kan het dus een aanzienlijke hap zijn uit je mogelijke hypotheek. Hetzelfde geldt als je een lening afsluit voor een nieuwe auto. 

• Vaste kosten, ongeacht gebruik

Ook als je de auto even niet of minder gebruikt, lopen de vaste lasten door bij een private leaseauto. Bij het afsluiten van een contract geef je aan hoeveel kilometers je verwacht te gaan rijden per jaar. Denk hier goed over na, want de kosten als je te laag zit kunnen flink oplopen. Maar ook andersom geldt dat je meestal geen geld terug krijgt voor niet gereden kilometers. 

• No-claim korting kosten 

Bij het sluiten van een private lease contract mag je ook aangeven hoeveel no-claim korting je op je autoverzekering wilt hebben. Als je je maximaal wil indekken, dan kunnen de totale kosten van je private lease contract duurder uitvallen dan andere alternatieven. 

• Verlies schadevrije jaren

Bij sommige private lease aanbieders kan je na 3 tot 5 jaar je opgebouwde no-claimkorting kwijt zijn. Check dus goed of de private leasemaatschappij je schadevrije jaren registreert in de centrale database van de verzekeraars (Roy-Data), want dan hoe je je hier geen zorgen over te maken. Als je na de leaseperiode weer een auto koopt, dan moet je het doen met de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd tijdens de leaseperiode. 

• Leeftijdsgrenzen autolease

Sommige private leasemaatschappijen eisen dat de bestuurder minimaal 21 of 24 jaar oud is. Sommige leasebedrijven rekenen een maandelijkse toeslag van € 10,- tot € 25,- onder de 24 jaar oud. Ook voor ouderen geldt bij een groot aantal aanbieders een leeftijdsgrens. Die ligt meestal op maximaal 75 of 80 jaar oud.


• Schade en slijtage

Als je de auto terugbrengt aan het einde van het leasecontract, moet de auto in goede staat verkeren. Als er schade is of er sprake is van overmatige slijtage, moet je hiervoor betalen. Het is dus belangrijk om voorzichtig met de auto om te gaan om extra kosten te voorkomen.


 

Auto private leasen of zelf kopen?


Eind 2021 reden er 231.000 Nederlanders in een private-leaseauto. Dat is 8% meer dan het jaar ervoor. In 2016 waren het er nog maar 64.000. Daarmee is het aantal private leaserijders in Nederland 3,6x zo groot geworden in slechts 5 jaar tijd. Private leasen is dus populairder dan ooit!


Om een goede keuze te maken of je een nieuwe auto wil kopen of private leasen, moet je een aantal zaken zorgvuldig afwegen;

  1. Wil je een nieuwe of tweedehands auto rijden?
  2. Heb je genoeg spaargeld op je rekening beschikbaar om je gewenste auto te kopen?
  3. Zo niet; wil je daar een lening voor afsluiten?
  4. Bereken goed wat de extra maandelijkse kosten zijn voor je verzekering, wegenbelasting en ingeschatte onderhoudskosten.
  5. Indien tweedehands; voel je je comfortabel genoeg om een tweedehands auto te kopen en ben je goed in het herkennen van potentiële mankementen?
  6. Hoe lang wil je in deze nieuwe auto gaan rijden? Een private lease contract is gemiddeld 4 jaar.
  7. Bereken de restwaarde van je auto op het moment dat je deze weer wilt verkopen. Vergelijk hiervoor andere auto’s met dezelfde specificaties, levensduur en kilometerstand. Neem dat bedrag mee in je totale vergelijking.
  8. Wil je weer wat kosten terugverdienen door deze af en toe uit te lenen via een platform als Snappcar? Dat kan je wel doen met je eigen auto. Maar doorgaans niet met je private lease auto.
     

Een auto leasen is in een aantal gevallen een aantrekkelijk alternatief voor kopen. Koop je een nieuwe auto met geleend geld? Dan is het vaak goedkoper op de lange termijn om een private lease deal te sluiten. Maar ook met voldoende spaargeld is het niet altijd de betere optie om te kopen.

Uiteraard is de slogan “Geld lenen kost geld” ook van toepassing op private lease. Zo kan een private lease contract ook invloed hebben op andere (hypothecaire) leningen. Check dus eventueel je toekomstige situatie met je bank. Neem in je overweging ook mee dat het voortijdig verbreken van een private leasecontract vaak een flink bedrag kan kosten. 


Kortom, private lease heeft zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk om deze zorgvuldig af te wegen voordat je besluit of private lease de beste optie voor jou is. Als je op zoek bent naar flexibiliteit en gemak, en bereid bent om de maandelijkse kosten te betalen, dan kan private lease een goede optie zijn. Maar als je liever een auto wilt bezitten en niet gebonden wilt zijn aan een contract. Kijk dan naar een nieuwe of tweedehands auto.

Share by: